Den australske trup af handicappede skuespillere er på turné i Europa

Udstedt den: Ændret:

Geelong (Australien) (AFP) – I et stille rum i den sydøstlige australske by Geelong samledes en gruppe handicappede skuespillere for at øve deres første forestillinger, siden de vandt en eftertragtet kunstpris sammenlignet med en Nobelpris i teater. .

Back to Back Theatre er det eneste australske selskab, der har vundet den internationale Ibsen-pris på 2,5 millioner NOK (266.000 USD), hvor udvælgelseskomiteen hævder at have “skabt nogle af de mest mindeværdige produktioner i verden. 21. århundredes teater” .

Alle Back to Back-skuespillere er neurodiverse, et udtryk, der beskriver ideen om, at mennesker, der udviser atypisk adfærd eller tænkemønstre, såsom autisme eller ADHD, ikke bør opfattes som mangelfulde.

Back to Backs arbejde omfavner denne mangfoldighed og undergraver offentlighedens forventninger til den.

Skuespiller Scott Price, som har autisme, sagde til AFP, at det var “et privilegium at vinde en pris efter alle de strabadser, jeg har været igennem i skolen,” og tilføjede, at “det nok er den bedste” af alle de andre anerkendelser, som virksomheden har fået. vandt.

I maj opfører Back to Back deres komedie “The Shadow Whose Prey the Hunter Becomes” i Australien og Europa, selskabets første oversøiske turné siden de tidlige dage af Covid-19-pandemien.

Price havde aldrig optrådt, før han gik til audition for Back to Back i 2007. Først indrømmer han, at han ikke engang ville have jobbet.

Femten år senere har tingene imidlertid ændret sig.

“Nu er jeg en offentlig person, og der er ingen vej tilbage,” sagde han.

– Kritisk succes –

Den Internationale Ibsen-pris var blot den seneste ros til Back to Back, der på 35 år har opbygget et navn som et teaterselskab, der er villig til at rykke sine grænser.

Art director Bruce Gladwin taler med AFP under en pause fra øvelsen i Geelong
Art director Bruce Gladwin taler med AFP under en pause fra øvelsen i Geelong William WEST AFP

Kritikere beskriver ofte hans arbejde som provokerende og ikke bange for at gøre sit publikum utilpas.

Art director Bruce Gladwin sagde, at dette var ved design.

“Stykke tid [the audience] de føler, at de er passive iagttagere, og vi prøver virkelig at trække dem ind i forestillingen,” sagde han til AFP.

Back to Back-ensemblet omfatter Price, Simon Laherty, Sarah Mainwaring, Mark Deans – som har arbejdet med virksomheden i 30 år – og Breanna Deleo, det seneste medlem, der først kom til som en erfaringsstuderende.

Gladwin sagde, at Back to Back tilbød Deleo et fast job, “fordi hun er en virkelig utrolig ung performer.”

Tre årtiers teater

Back to Back begyndte i Geelong i 1987, på et tidspunkt, hvor mennesker med handicap i Australien blev flyttet ud af institutioner og tilbage til deres lokalsamfund.

Back to Back begyndte i Geelong i 1987, på et tidspunkt, hvor mennesker med handicap i Australien blev flyttet ud af institutioner og tilbage til deres lokalsamfund.
Back to Back begyndte i Geelong i 1987, på et tidspunkt, hvor mennesker med handicap i Australien blev flyttet ud af institutioner og tilbage til deres lokalsamfund. William WEST AFP

“Back to Back er begyndt at organisere seminarer med mennesker med handicap for at give dem adgang til kunst og også for at arbejde inden for kunst,” sagde Gladwin.

I Australien arbejder mindre end en tredjedel af mennesker med handicap på fuld tid, ifølge det centrale statistiske kontor.

Price, der beskrev sig selv som en fortaler for neurodiversitet, leverede en klar besked til det bredere samfund: “Ansæt flere mennesker med handicap.”

“Mennesker med handicap kan gøre absolut hvad som helst, hvis de sætter sig ind i det,” sagde han.

Samarbejdende skabelse

Som kunstnerisk leder af Back to Back i de sidste 23 år har Gladwin arbejdet tæt sammen med skuespillerne for at skabe nogle af teatrets mest roste produktioner.

Hvert nyt job begynder med, at skuespillerne improviserer med hinanden og udforsker ideer, der bliver forfinet til et manuskript over tid.

“Det kommer faktisk fra vores hjerter og vores sind,” sagde Price.

Mens de øvede på “The Shadow Whose Prey the Hunter Becomes”, samarbejdede skuespillerne stadig og tilføjede nye elementer til forestillingen.

Sammenstødt på scenen under en kort pause fra replikkerne diskuterede Laherty og Gladwin, hvordan skuespilleren kunne trække på sin personlige erfaring til rollen.

“De er virkelig store iagttagere af menneskeheden,” sagde Gladwin.