Den iranske skuespillers amerikanske turné vækker politisk polemik

Visningen af ​​en iransk film i Los Angeles er blevet skueplads for konfrontationen mellem nogle aktivister fra diasporaen og skuespillere, der er anklaget for at være kunstnere sponsoreret af regimet.

Iranske aktivister bombarderede Parviz Parastui, filmens hovedskuespiller, med spørgsmål om hans politiske holdninger under de spørgsmål og svar, der fulgte efter visningen af ​​Tusind og en dag på “Red Carpet with Parviz Parastouei” i Lumiere Cinema i Los Angeles på onsdag.

Aktivister sagde, at Parastui, som har medvirket i mere end halvtreds iranske film, aldrig taler om “menneskerettighedskrænkelser i Iran” og “regimets grusomheder” såsom drabet på hundredvis af demonstranter under landsdækkende protester i landet. November 2019.

De kritiserede ham også for at rose Revolutionsgarden (IRGC) Qods-styrkekommandant Ghasem (Qasem) Soleimani, som blev dræbt i et målrettet amerikansk droneangreb ved sin ankomst til Bagdad lufthavn den 3. januar 2020.

Parastui, der har ved nogle lejligheder han kritiserede de gejstlige ved magten for korruption han afholdt sig fra at svare direkte på spørgsmål om sit forhold til Soleimani, men antydede, at han ikke kunne tale frit og sagde, at han altid føler, at han går på stram snor “for at gøre alle glade.”

Forud for begivenheden insisterede Sam Rajabi, en tidligere judoka-mester, der nu bor i USA, på, at Parastouei skulle forklare sit forhold til Soleimani, mens han filmede ham på sin mobil. Parastui nægtede at svare, og mødet endte med, at Parastui tabte sin mobiltelefon fra Rajabis hånd. Videoen optaget af Rajabi gik viralt på sociale medier med hundredvis af kommentarer til støtte for eller imod Parastouei.

Der var også en opvarmet diskussion mellem en gruppe aktivister og Gohar Kheirandishen iransk skuespillerinde, der talte til støtte for Parastui uden for spillestedet.

“Hr. Rajabi stillede demokratisk og i en acceptabel tone et spørgsmål … og blev udsat for fysisk vold”, sagde en af ​​skuespillerens kritikere i et tweet mens han anklager veteranskuespilleren for at være en “statssponsoreret” kunstner.

Det er en kunstners pligt, der har fundet berømmelse og penge takket være folkets støtte, at tale og tage parti for folket, når de er undertrykt, argumenterede en anden kritiker på Twitter.

Nogle andre forsvarede skuespilleren og sagde, at det ikke er let at være en åbenhjertig kritiker for dem, der lever under et undertrykkende regime. “Sam Rajabi ved bestemt, at Parviz Parastui og Gohar Kheirandish hverken er pro-regime eller superreligiøse revolutionære”, tweetede en af ​​Parastoueis tilhængeremens de argumenterer for, at aktivisters ‘krav om kunstnernes ærlige udtryk for politiske synspunkter bringer dem i fare.

Det har andre dog gjort spurgte den amerikanske regering om at give visum til en “Soleimani-tilhænger”.

Hårde iranske medier, såsom det IRGC-tilknyttede nyhedsbureau Fars, sagde, at oppositionsorganisationen Mujahedin-e Khalq stod bag sammenstødene med Parastui og Kheirandish. Men modstandere af regimet med forskellige overbevisninger kritiserede begivenheden som et reklamestunt til støtte for Den Islamiske Republik

Instrueret af Habib Ahmadzadeh er A Thousand and One Days – også kendt som legenden om Bonasan: The Genie in the Lamp – historien om et geni, der skal komponere en melodi med hjælp fra fire mennesker for at skabe et menneskeligt mirakel, ellers ville han blive udstødt fra solsystemet for evigt, og ifølge dets instruktør er det en film, der lovpriser freden.

Code Pinks Iranian Cinema US Tour inkluderede visninger og diskussioner i Washington DC, New York, San Francisco og Los Angeles i april.

Code Pink præsenterer sig selv som en græsrodsorganisation ledet af kvinder, der “arbejder for at afslutte amerikanske krige og militarisme” og går ind for fred og menneskerettighedsinitiativer. Code Pink fordømmer amerikanske sanktioner mod Iran.